1 Mayıs 2018 Salı

m. 4/I, (a) Bendine Göre Sigortalı Olanların Kuruma Bildirilmesi

İşverenler, m.4/I, (a) bendine göre sigortalı olanları sigortalı işe giriş bildirgesi ile sigortalılık başlangıç tarihinden önce Kuruma bildirmekle yükümlüdür (m.8/I). Bir başka deyişle m.4/I, (a) bendine tabi sigortalıların çalışmaya başlamadan önce Kuruma bildirilmeleri gerekmektedir (Bu konuda açıklamalar için bkz. 2009/37 sayılı Genelge, s. 4 vd.).

Kural bu olmakla birlikte Kanun'da bazı istisnai hükümlere de yer verilmiştir. inşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde işe başlatılacak sigortalıların en geç çalışmaya başlatıldığı gün Kuruma bildirilmesi gerekir (m.8/I,a). Yabancı ülkelere sefer yapan ulaştırma araçlarına sefer esnasında alınarak çalıştırılanlar ile Kuruma ilk defa işyeri bildirgesi verilecek işyerlerinde ise ilk defa sigortalı çalıştırmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde çalışmaya başlayan sigortalılar için, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç söz konusu bir aylık sürenin dolduğu tarihe kadar yapılacak bildirim süresinde yapılmış sayılacaktır (m.8/I, b). Nihayet bir diğer istisnai nitelikteki düzenlemeye göre kamu idarelerince istihdam edilen 4447 sayılı işsizlik Sigortası Kanun'una göre işsizlik sigortasına tabi olmayan sözleşmeli personel ile kamu idarelerince yurt dışı görevde çalışmak üzere işe alınanların, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren bir ay içinde Kuruma bildirilmesi hâlinde (m.8/I, c) sigortalı süresinde bildirilmiş kabul edilir.

Sigortalılar da çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç bir ay içinde sigortalı olarak çalışmaya başladıklarını Kuruma bildirmelidirler (m.8/II). Ancak sigortalının kendini bildirmemesi, sigortalı aleyhine delil teşkil etmez.