13 Şubat 2014 Perşembe

Boşanma Davası Hakkında - (Soru-Cevap)

Yaklaşık olarak 5,5 aylık evliyiz ve boşanmak istiyoruz. Bu noktada bazı temel hukuki sorunlarım olacak.
 

1-Her ikimiz de yeni bir şehre taşınmış olduğumuzdan bulunduğumuz mahalle muhtarlığından ikametgah almadık, davayı bulunduğumuz il mahkemesine açabilir miyiz
 

2-Oturduğumuz mahallenin bağlı olduğu yerel mahkeme bize çok ters gelmekte büyükşehirde olduğumuzdan eşimin çalıştığı işyerine bağlı yerel mahkemede dava açmamız mümkün mü? Yerel mahkeme seçimini doğru yapıp yetkisizlik kararı yememek için nelere dikkat etmek gerekir.
 

3-Dava dilekçemiz tevzi edildikten sonra mahkeme kalemine gidip tebligatları ben ve eşim bizzat alıp imzalayabilir mi? (Süreci hızlandırmak için)
 

4-En kısa sürede boşanmak için nelere dikkat etmemiz lazım, sürecin uzamaması için yani.
 

5-Bildiğim kadarıyla 1 yıllık süre dolmadan anlaşmalı boşanılamıyor, çekişmeli boşanma davası açıldığında tek celsede bitme ihtimali yüksek midir, her iki taraf da anlaşmışsa.
 

6-Davayı erkek veya bayan tarafının açması süreci etkiler mi?
  -------------------------------------------------------
 
a.Boşanma davaları için kanunda iki yetki kuralı düzenlenmiştir.
 

I.Eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesi

II.Eşlerin boşanma davasından önce altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesi
 

Yerleşim yeri ise, bir kimsenin sürekli kalma niyetiyle oturduğu yerdir. Nüfus kayıtları ikametgaha karine teşkil eder.
 

Dava açacak olan taraf bu iki yetki kuralından birini seçtiği takdirde diğer taraf yetki itirazında bulunamaz. Bu iki yer dışında bir yerde dava açıldığı takdirde seçim hakkı davalıya geçer.
 

b.Boşanma davaları kamu düzenine ilişkindir. Dolayısıyla taraflar bir yetki sözleşmesi yaparak başka bir yer mahkemesini de yetkili kılamazlar. Kanunda düzenlenmiş iki yerden biri seçilmediği takdirde re'sen araştırma yapılarak yetkisizlik kararı verilecektir.
 

c.5.5 aylık evli olduğunuzu söylemişsiniz bu durumda söylediğiniz gibi eşinizle birlikte dilekçe vererek anlaşmalı boşanma yoluna gitmeniz mümkün değildir.Çünkü bunun için en az 1 yıl evlilik birliğini sürdürmüş olmanız şartı aranır.Eğer gerçekten boşanmaya kararlıysanız; siz ya da eşiniz bir dilekçeyle şiddetli geçimsizlik nedeniyle evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını gerekçe göstererek boşanma davası açabilirsiniz. Siz sadece şahitlerinizi gösterecek ve şiddetli geçimsizliği ispatlamaya çalışacaksınız.
 

d.Davayı kimin açtığı süreci etkilemez.
     

 

KAYNAK: www.puuny.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder