13 Şubat 2014 Perşembe

Turizm Hukuku

Turizm Hukuku
 
 

Bir hizmet endüstrisi olan turizm olayını düzenleyen turizm kurallarının toplamından ibaret bir hukuk dalıdır. Bir başka tanımda ise Turizm Hukuku; turisti ve turizm endüstrisi kuruluşlarını etkileyen kurallar topluluğudur.
 
 
 Turizm Hukukunun Nitelikleri
 
 

A) Turizm Hukuku
uluslararası nitelikli bir hukuk dalıdır. Bu hukuk dalı ülkeye gelen yabancılar ile ülke dışına giden yabancıların tümüne uygulanan kurallar olduğu için evrensel nitelikli kurallar topluluğudur. Örneğin; birçok ülkenin turizme ilişkin tanımları, uluslararası turizm örgütleri ile yapılan çalışmalar esas alınarak düzenlenmiştir.
 
 B) Turizm hukuku; kamu ve özel hukuk kurallarının içiçe uygulandığı bir hukuk dalıdır. Borçlar Hukuku’ nun temel ilkesi olan sözleşme serbestisi Turizm Hukuku’ nda da geçerlidir. Ancak; özellikle sözleşmenin ekonomik yönden zayıf tarafı olan turistin korunması amacıyla emredici nitelikte kurallar konularak sözleşme serbestisi kısıtlanabilir. Örneğin; seyahat acentalarının kuruluş aşamasında Turizm Bakanlığı’ na yatırdıkları kuruluş teminatı, zarar gören turistin başvurusu halinde acentanında görüşü alınarak turistin zararının ödenmesi için kullanılmaktadır.
 
 C) Turizm Hukuku; turizm sektöründeki gelişmelere paralel olarak piyasa ekonomisi kuralları içinde yönlenen bir hukuk dalıdır.
 
 
 Turizm Hukukunun Kaynakları
 
 

1)
Turizm Hukukunun Ulusal Kaynakları
 
 A) Yazılı Kaynaklar: Anayasa
 

• Yasalar (1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu),

• (2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu)

• Yasa hükmünde kararnameler (Turizm Bakanlığı’ nın teşkilat ve görevleri hakkında kanun hükmünde kararname)

• Tüzükler (Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Tüzüğü)

• Yönetmelikler (Profesyonel Turist Rehberliği yönetmeliği,

• Av Turizmi Yönetmeliği, Yat Turizmi Yönetmeliği)
 
 
 B) Yazısız Kaynaklar: Örf, adet ve gelenek hukuk kuralları
 
 2) Turizm Hukukunun Uluslararası Kaynakları
 
 A) İki Taraflı Anlaşma: Bunlar turizm ilişkileri ile ilgili konuları çözmek için iki ülkenin aralarında yaptığı anlaşmalarıdır. Ülkemizin dış politikası gereği 43 ülke ile ikili turizm işbirliği anlaşması bulunmaktadır.
 
 B) Çok Taraflı Anlaşmalar: İkiden fazla devletin imza koymasıyla yapılan anlaşmalardır.
 
 
 Ulusal Turizm Örgütleri
 
 
 TURİZM BAKANLIĞI: Ülkemizde turizme yönelik ilk kural koyma çalışmaları 1890 yılında başlamıştır. 1923 yılında kurulan Seyyahin Cemiyeti öncü sayılacak bir kuruluştur. Kuruluş aynı zamanda Turing Kulübü adını almış günümüzde de Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu olarak faaliyetlerini göstermektedir. 1963 yılında turizm konusunda özgür politikalar oluşturmak ve uygulanmak üzere Turizm ve Tanıtma Bakanlığı kurulmuştur. 1982 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı adını almış; 1989 yılında Turizm Bakanlığı adıyla çalışmalarına devam etmiştir.
 
 

Turizm Bakanlığı’ nın ana hizmet birimi beş bölümden oluşmaktadır:

 
 
 1) Yatırımlar Müdürlüğü
 2) İşletmeler Müdürlüğü
 3) Tanıtmalar Müdürlüğü
 4) Turizm Eğitim Müdürlüğü
 5) Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı
 
 
 TÜRKİYE KALKINMA BANKASI
 

Özellikle yatırımların finansmanında DDT’ nin teşvik primlerinin uygulayıcısı durumundadır.
 
 BANKANIN FİNANSMAN FAALİYETLERİ
 

Kredi tahsis edecek kuruluşlarda aranan koşullar: Bankaca herhangi bir yatırım projesine ilişkin kredi talebinin incelenebilmesi için öncelikle: Yatırımcının a.ş. olması Yatırımını teşvik mevzuatı çerçevesinde kredilendirilebilir olması Firma hakkında yapılacak istihbarat sonuçları ve proje ile ilgili ekonomik, mali ve teknik değerlendirme sonuçlarının olumlu olması gerekir.
 
 

BANKANIN SAĞLADIĞI KREDİ TÜRLERİ
 
 

1) KUR GARANTİSİZ DÖVİZ KREDİLERİ:
Sözleşme tarihleri itibariyle ilgili ülkelerde geçerli olan faiz oranlarına tabii olup kaynak faizine banka komisyonu eklenmek suretiyle uygulanır. Kaynağına göre kur garantisiz döviz kredileri çeşitlere ayrılır:
 
 A) KFV KAYNAKLI KREDİ: Türk yatırımcılarının Almanya’ daki bir ihracatçıdan yapacakları Alman orjinli makine, teçhizat ve montaj hizmetlerinin tamamında kullanılır.
 
 B) SWİSS BANK CORPARATİON KAYNAKLI KREDİ: Yukarıdaki işlemin İsviçre’ de gerçekleşmiş halidir.
 
 C) İSLAM KALKINMA BANKASINDAN KİRALAMA VE TAKSİTLİ SATIŞ KREDİSİ
 

2) İÇ KREDİLER:
 

A) ORTA VADELİ YATIRIM VE İŞLETME KREDİLERİ:
Yatırımların finansmanında işletme sermayesinin ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılır.
 
 B) KREDİ ÖZEL FONU II. : Türk işçi şirketlerinin yapacakları yatırımlarda kullandırılır.
 
 C) KAMU ORTAKLIĞI FONU KAYNAKLI KREDİLER: Sadece a.ş. statüsündeki şirketlere kullandırılır.
 
 D) TEŞVİK FONU KAYNAKLI KREDİ
 

3) FİNANSAL KİRALAMA (LEASİNG):
Yatırımcının ihtiyaç duyduğu yatırım malının bir finansal kiralama kuruluşu tarafından satın alınarak yatırımcıya belli bir süre ve ücretle kiralanmasıdır.
 
 4) TİCARİ KREDİLER: Kısa vadeli finansman gereksinmelerinin karşılanması için kullanılır. İki çeşittir: nakit krediler, gayri nakit krediler.      

 

KAYNAK: www.puuny.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder