27 Ağustos 2015 Perşembe

Bölge İdare Mahkemeleri

Bölge İdare Mahkemeleri
Bölge idare mahkemeleri, kendi yargı çevreleri içindeki idare ve vergi mahkemelerinin tek hâkimli olarak verdikleri kararlara yönelik itirazları inceleyerek kesin olarak karara bağlamak ve idare ve vergi mahkemeleri arasındaki görev ve yetki uyuşmazlıklarını kesin olarak karara bağlamakla görevlidir (2576 s.K. m. 8; İYUK m. 45, V).
Bölge idare mahkemesi bir başkan ve iki üyeden oluşan ve kurul halinde çalışan toplu bir mahkemedir. Bu mahkemeler gerektiğinde birden çok kurul halinde çalışabilirler. Bu kurulların oluşumu ve aralarındaki iş bölümü Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenir (2576 s.K. m. 3).
Bölge idare mahkemesi başkanları mahkeme işlemlerinin verimli şekilde yürütülmesini sağlamak, görüşme ve duruşmaları yürütmek, düşünce ve görüşlerini bildirmek ve oylarını vermekle görevlidirler. Üyeler ise başkanlar tarafından kendilerine verilen dosyaları geciktirmeden inceleyerek mahkeme kuruluna gerekli açıklamaları yapmak, oylarını vermek ve kararları yazmakla görevlidirler.
İtiraz: idare ve vergi mahkemelerinin tek hâkimle verdikleri kararlara tebliğden itibaren otuz gün içinde bölge idare mahkemesinde karşı konulmasına imkân sağlayan bir hukuki çaredir.

 

KAYNAK: www.puuny.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder