27 Ağustos 2015 Perşembe

Kanunların Oluşumu ve Kanunların Oluşum Süreci

Kanunların Oluşumu
Kanunların Oluşum Süreci
ÖNERİ      GÖRÜŞME      KABUL      ONAY
(teklif ya da tasarı)      (TBMM)      (en az 139 mv.)      (Cumhurbaşkanı)
Kabul edilen kanunun yürürlüğe girmesi için, Cumhurbaşkanı tarafından yayımlanmak üzere Resmî Gazete’ye gönderilmesi gerekir. Cumhurbaşkanının kendisine gönderilen bir kanunu değerlendirmek için on beş günü vardır. Cumhurbaşkanı, kabul edilen kanun teklif veya tasarısını yayımlanmak üzere doğrudan Resmi Gazete’ye gönderebileceği gibi tekrar görüşülmek üzere meclise iade de edebilir.
Medyada ve gündelik dilde, Cundıurbaşkanı'nın Meclis taralından kabul edilen kanunları yeniden görüşülmek üzere Meclise iade etmesine Veto' adı verilir. Bununla birlikte hukuk dilinde veto, devlet başkanının meclisin kabul ettiği kanunu tümüyle reddederek gündemden kaldırmasıdır. Halbuki Türk hukukunda Cumhurbaşkanının Meclise iade ettiği kanun yeniden görüşülür ve değişiklik yapılmadan kabul edilirse artık Cumhurbaşkanı bu kanunu yürürlüğe sokmak zorundadır.
taîs: dİkkat
Cumhurbaşkanının Meclise yeniden görüşülmek üzere iade ettiği kanun eğer mecliste yeniden görüşülür ve hiçbir değişiklik yapılmadan kabul edilirse, artık Cumhurbaşkanı bu kanunu yeniden iade edemez.
Bir kanunun hukukî sonuç doğurabilmesi -yani, hak ya da yükümlülük yaratabilmesi, bu kanuna dayanılarak bir dava açılabilmesi, görülmekte olan bir davada hâkimin söz konusu metni kararma dayanak yapabilmesi-, kanunun yürürlükte olmasına bağlıdır. Kanunun Mecliste kabul edilmiş olması, yürürlüğe girmesi anlamına gelmez. Kanunun yürürlüğe girmesi için ilk koşul, Resmi Gazete’de yayımlanmış olmaktır. İkinci koşul ise zaman açısından uygulanabilir olmaktır. Kanunlar genellikle yürürlük tarihlerini kendi içlerinde taşırlar. Bu, kanunun yayımlandığı tarih olabileceği gibi, belli bir süre sonrası da olabilir. Eğer bir kanun, kendi içerisinde yürürlüğe ilişkin bir hüküm taşımıyorsa Resmi Gazete’de yayımından 45 gün sonra yürürlüğe girer.
Kanunların şekil ve içerik açısından yargısal denetimi Anayasa Mahkemesi tarafından yapılır.

 

KAYNAK: www.puuny.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder