27 Ağustos 2015 Perşembe

Kişisel Kamu Hakları

Kişisel Kamu Hakları
Kişisel kamu haklarına “koruyucu kamu hakları (negatif statü hakları)’’ da denilir. Bunlar, kişinin maddi ve manevi tüm varlığı ile ilgili bulunan ve bu varlığın serbestçe geliştirilmesi amacına yönelik olan; kişinin Devlet tarafından aşılamayacak ve dokunulamayacak özel alanının sınırlarım çizen hak ve hürriyetlerdir. Bu haklar Devlet’e negatif bir tutum, kişiye karşı karışmama ödevi yüklerler. Söz konusu haklar, kişiyi topluma ve özellikle de Devlet’e karşı korumak için öngörülmüşlerdir.
Kişisel kamu hakları Anayasa’nın ikinci kısmının ikinci bölümünde, “Kişinin Hakları ve Ödevleri” başlığını taşıyan 17-40. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Bu hak ve hürriyetlere örnek olarak, “kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı’’ (m. 17), “kişi hürriyeti ve güvenliği’’ (m. 19), “özel hayatın gizliliği ve korunması’’ (m.20), “konut dokunulmazlığı’’ (m.21), “haberleşme hürriyeti’’ (m.22), “yerleşme ve seyahat hürriyeti’’ (m.23), “din ve vicdan hürriyeti’’ (m.24), “düşünce ve kanaat hürriyeti’’ (m.25), “düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti’’ (m.26), “bilim ve sanat hürriyeti’’ (m.27), “basın hürriyeti’’ (m.28), “süreli ve süresiz yayın hakkı’’ (m.29), “dernek kurma hürriyeti’’ (m.33), “toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı’’ (m.34), “mülkiyet hakkı’’ (m.35), “hak arama hürriyeti’’ (m.36) gösterilebilir.
Kişisel kamu haklarına “ koruyucu kamu hakları (negatif statü hakları) ” da denilir. Bunlar, kişinin maddi ve manevi tüm varlığı ile ilgili bulunan ve bu varlığın serbestçe geliştirilmesi amacına yönelik olan haklardır. Bu haklar Devlet'e negatif bir tutum, kişiye karşı karışmama ödevi yükler.

 

KAYNAK: www.puuny.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder