27 Ağustos 2015 Perşembe

Yürürlüğe Girme

Yürürlüğe Girme
Kanunların yürürlüğe girip girmediğinin belirlenmesi için, kanunun kendi içerisinde yürürlüğe giriş tarihiyle ilgili bir hüküm içerip içermediğine bakılır. Kanunlar genellikle bu yönde bir hüküm içerir. Söz konusu hüküm, ya kanunun Resmî Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte yürürlüğe gireceğini söyler, ki bu durumda Resmî Gazete’de yayımlandığı andan itibaren yürürlüğe girerek sonuç doğurmaya başlar, yahut da daha ileri bir tarih yürürlük tarihi olarak belirlenir. Resmî Gazete’de yayımlanan ancak yürürlük tarihinin daha ileri bir tarih olarak belirlendiği kanun sonuç doğurmaya bu tarihten itibaren başlayacaktır. Böyle bir düzenleme yapılmasındaki amaç, genellikle, yeni bir düzenlemeyle karşılaşacak ilgililerin kendilerini hazırlamalarıdır. Söz gelimi, gıda maddeleri üretimi yapan fabrika ve imalathanelerin bünyelerinde gıda mühendisi istihdam etmesini gerektiren ve ihlal durumunda para cezası veya kapatma cezası veren bir düzenleme söz konusu olduğunda, ilgililerin hazırlıklarını yapmaları için kanunun yürürlük tarihi yayımlanmasından belli bir süre sonrası olarak belirlenir. Kanunun yürürlük tarihiyle ilgili herhangi bir hüküm içermemesi de mümkündür. Bu durumda kanunun yürürlük tarihi, yayımdan itibaren 45 gün sonrasıdır.
Tüzüklerin Resmî Gazete’de yayımlanmalarının zorunlu olduğunu belirtmiştik. Tüzüklerin yürürlüğe girmesi, kanunlarla aynı düzene tâbidir. Dolayısıyla tüzük metninde yürürlük tarihi belirtilmemişse, Resmi Gazete’de yayımlandıktan 45 gün sonra yürürlüğe girerler.
Resmî Gazete’de yayımlanması zorunlu olan yönetmelikler yayımlarıyla birlikte, diğer yönetmelikler ise duyurulmalarıyla birlikte yürürlüğe girer.

 

KAYNAK: www.puuny.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder