4 Aralık 2015 Cuma

İDÂRÎ KOLLUK VE TÜRLERİ

İDÂRÎ KOLLUK VE TÜRLERİ

İdârî kolluk, kamu düzenini korumak, kollamak, toplum yaşamına yönelik tehlikeleri önlemek ve güvenliği sağlamak için kurulan gerekli koşullar oluştuğunda da zor kullanma yetkisine sahip devletin kurduğu idârî kuruluşlar (Bucaktepe, 2008, s.74) ve bu kuruluşların faaliyetidir.

İdârî kolluk da kendi içinde genel idârî kolluk ve özel idârî kolluk diye ikiye ayrılır. Bunun nedeni, ya toplumun derhal hissettiği kamu düzeni ihlalleriyle, ancak uzun süre sonra ve dolaylı etkilendiği ihlaller nedeniyle duyduğu ihtiyaçlar arasındaki farklılıktır.

Genel İdârî Kolluk
Genel idârî kolluk, toplumda güvenliğin, genel sağlığın, genel ahlâkın, dirlik ve esenliğin bozulmasını önlemeye, bozulduğunda da geri getirmeye yönelik etkinliklerdir.
Emniyet Teşkîlâtı Kanununa göre genel idârî kolluk veya kısaca genel kolluk, polis ve jandarma teşkîlât ve personelinden oluşmaktadır. Bu iki teşkîlât ve bunlarda çalışan kamu görevlileri, tüm ülke düzeyinde kamu düzenini sağlarlar ve aynı zamanda adlî kolluk görevini de yaparlar. Kural olarak polis, şehir ve kasabaların, jandarma ise kırsal yörelerin genel kolluk hizmetini yürütürler (Giritli-Bilgen-Akgüner, 2001, s.178; Gözübüyük, 1996, s.329).
Zaman zaman, genel kolluğun uzmanlaşmış birimleri olan çevik kuvvet, polis özel timleri, trafik kolluğu, çocuk polisi, jandarma komando birlikleri, jandarma koruma birlikleri vs. ile özel kolluk karıştırılmaktadır. Genel kolluğun bu uzmanlaşmış birimleriyle özel kolluk hem personel açısından hem de yöneldikleri amaç açısından farklıdırlar.
Genel idârî kolluk faaliyetleri, polis, jandarma, çarşı ve mahalle bekçileri tarafından yerine getirilir.
Polis
Polis, İçişleri Bakanlığına bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü içerisinde örgütlenmiştir. Polis, devlet içerisinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden sonra gelen en önemli silahlı güçtür. Emniyet Genel Müdürlüğü, merkez, taşra ve yurtdışı örgütlerinden oluşur. Emniyet Genel Müdürlüğünün taşra örgütü, mülkî idâre esasına göre örgütlenirler ve mülkî amirlerin emirleri altında çalışırlar.
Jandarma
Jandarma, 2803 sayılı Jandarma Teşkilat Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun 3. maddesinde, “...emniyet ve asayiş ile kamu düzeninin korunmasını sağlayan ve diğer kanun ve nizamların verdiği görevleri yerine getiren silahlı, askeri bir güvenlik ve kolluk kuvveti ...” olarak tanımlanmıştır.

Jandarma, bir kolluk gücü olarak İçişleri Bakanlığına bağlı olarak görev yapar. Fakat, aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin de bir parçasıdır. Jandarma birliklerinin kollukla ilgili görev yerleri belirlenirken, mülkî idâre taksimatı esas alınır. Bu yerler, Genel Kurmay Başkanlığı’nm görüşleri alınarak İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenir.

 

KAYNAK: www.puuny.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder