4 Aralık 2015 Cuma

İmtiyaz Usulü

İmtiyaz Usulü
Tanımı ve Özellikleri


Kamu hizmetinin uzun süreli olarak ilgili idare ile aralarında imzalanmış bulunan bir İdarî sözleşmeye dayalı olarak; sermayesi, kârı, zararı ve hasarı Türk hukuk düzenine göre aNonim şirket statüsündeki imtiyazcı bir özel hukuk kişisine ait olmak üzere kamu hizmetinin tekel biçiminde gördürülmesine, imtiyaz usulü adı verilmektedir (Akyılmaz-Sezginer-Kaya, 2009, s.464).

“Kamusal ihtiyaçlar karşısında idârenin işinin çokluğu, kaynak bulmadaki güçlükler, kimi zaman imtiyaz usulünün uygulanmasını zorunlu kılmakta ve bazı kamu hizmetlerinin özel girişime gördürülmesine imkân sağlanmaktadır." Bakınız. Anayasa Mahkemesi. Esas.1994/43, Karar.1994/42-2. http://www.anayasa.gov.tr/Kararlar Bilgi Bankası/23.02.2010.

ANonim Şirket: Sermayesi paylara bölünmüş, ortaklarının sorumluluğu taahhüt ettikleri sermaye İle sınırlı, bir ticari ada sahip ortaklıktır.

İmtiyaz usulü; kamu hizmetinin sermayesi, her türlü gideri ve kazancı, zararı ve hasarı kendisine ait olmak üzere idârenin koyacağı şartlara göre ve sağlayacağı yetkiler ve menfaatler karşılığında özel hukuk kişileri (aNonim şirketler) tarafından kurulması, işletilmesi veya sadece işletilmesinin devredilmesi usulüdür. İmtiyaz usulünün müşterek emanetten farkı, kamu hizmetini de özel hukuk kişisinin kurması, kamu hizmeti işletmesinin kâr ve zararına katlanmak yükümlülüğünde olmasıdır (Akyılmaz-Sezginer-Kaya, 2009, s.465).
İmtiyaz sözleşmesinin yapılış biçimi, Menafii Umumiye Ait İmtiyazat Hakkında Kanun ile düzenlenmiştir. Bu kanuna göre devlet tüzel kişisi adına imtiyaz verme yetkisi Bakanlar Kuruluna aittir. 5393 sayılı Belediye Kanunu da imtiyaz sözleşmesine ilişkin hükümler sevk etmiştir. İl özel idâreleri de 5302 sayılı Kanunun 10. maddesine göre il genel meclisinin kararı ile imtiyaz yöntemiyle kamu hizmeti gör-dürebilmektedir. Anayasamıza göre kamu hizmetleri ile ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinin yapılabilmesi için Danıştay’ın düşüncesini almak gerekmektedir. Danıştay’ın açıklayacağı şey görüş niteliğindedir. Anayasa’da belirtilen bu zorunluluk tüm imtiyaz sözleşmeleri için geçerlidir.
3 Haziran 1326 Rumi tarihli Menafii Umumiye Ait İmtiyazat Hakkında Kanun için bakınız. http://www.basbakanlik.gov.tr/Mevzuat Bilgi Sistemi/Kanunlar/03.03.2011.
İmtiyaz Usulü: Bir özel kişinin İdareyle yaptığı bir sözleşme gereğince, hizmetten faydalananlardan alacağı bir ücret karşılığında kendi kâr ve zararına bir kamu hizmetini kurup işletmesi usulüdür.

 

KAYNAK: www.puuny.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder