Bir faaliyette kamu yararının bulunup bulunmadığım belirlemenin objektif ve bilimsel bir yönü yoktur. O hâlde kamu yararını tanımlama yetkisini, devletin yetkili organlarına (yasama organına ve idârî makamlara) bırakmak en çıkar yoldur (Gözler, 2006, s.511).
Özel kişiler tarafından yürütülen bir faaliyet, ancak kamu yararına yönelik ise, kamu hizmeti niteliği kazanabilir. Örneğin belediye sınırları içerisinde, özel kişiler tarafından işletilen halk otobüs işletmelerinde kamu yararının varlığı kabul edildiği için, kamu hizmeti niteliğindedir. Kamu tüzel kişilerinin kamu yararına olmayan faaliyetleri, kamu hizmeti niteliği kazanamaz. Örneğin, kamu tüzel kişilerinin kendi özel yararları için yürüttüğü faaliyetlerden bir tanesi olan özel mallarını işletmeleri, kamu hizmeti olarak kabul edilemez (Özay, 1996, s.299).
Hizmetin Sunulduğu Kişiler
Kamu hizmetinin üçüncü öğesi, hizmetin arz edildiği kişilerdir. Kişiler, kamu hizmetleri karşısında, ya hizmetten yararlanan ya da hizmetten yararlanmaya aday durumundadırlar. Ancak, kamu hizmetlerinin kamusal ya da özel yönetim yöntemlerine tabi tutulmuş olmalarına göre, kişilerin kamu hizmetleri karşısındaki durumları da bazı farklılıklar göstermektedir.
KAYNAK: www.puuny.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder