4 Aralık 2015 Cuma

Özel İdârî Kolluk

Özel İdârî Kolluk

Özel idârî kolluğa, “özel kolluk’’ veya “hizmet kolluğu’’ da denmektedir. Genel kolluğun amaçlarından bir veya birkaçına yönelik olmakla beraber, yasalarla fark Genel İdârî Kolluk: Tüm ülke düzeyinde kamu düzenini sağlamakla görevli kolluktur.
Jandarma: Emniyet ve asayiş ile kamu düzeninin korunmasını sağlayan ve diğer kanun ve nizamların verdiği görevleri yerine getiren silahlı, askeri bir güvenlik ve kolluk kuvvetidir.

Özel İdâri Kolluk: Genel idârî kolluk dışında kalan ve özel yasalarına göre kurulan ve belirli görevleri olan kolluk kuvvetleri olarak tanımlanmaktadır.

lı bir hukuksal düzene bağlı tutulan kolluk hizmetleri ile genel kolluğun amaçları dışında bir düzenin korunması amacıyla yürütülen kolluk hizmetleridir (Özay, 1996, s.480-487). Bundan dolayı, özel kolluk türleri, hizmet alanına göre değişmektedir. Avcılık, imâr, belediye ve köy kolluğu, ormanları koruma, gümrük, hayvan sağlığı, sanayi tesislerinin korunması, yabancıların yurda giriş-çıkışları ve konaklamalarının düzenlenmesi, at yarışları ve talih oyunları alanlarında özel kolluk faaliyetleri yürütülmektedir.

Özel kollukların konuları ve amaçları farklı olabilirse de; tümünün yetkileri, usûlleri ve yaptırımları aynıdır. Fakat özel idârî kolluk bazı yönleriyle genel idârî kolluktan ayrılmaktadır (Aslan-Berk, 2000, s.23). İlk ayrıldığı Nokta, özel idârî kolluk yetkisi, Normal olarak kolluk yetkisine sahip olmayan makamlara tanınmış olabilmektedir. Örneğin orman hizmetlerinden sorumlu bakanlığının genel idârî kolluk yetkisi yoktur. Ancak ormanların korunmasına yönelik özel kolluk faaliyetlerinde yetki, İçişleri Bakanlığı’nın değil, ilgili bakanlığındır. İkinci ayrıldığı Nokta ise yöneldikleri amaçlardır. Özel idârî kolluğun amacı genel idârî kolluğun amacıyla aynı olabileceği gibi, bazen de farklı olabilir.

 

KAYNAK: www.puuny.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder