Kolluk faaliyetleri, kamu gücünün kullanılmasını gerektirmektedir. Çünkü kolluk faaliyetlerinin özü, kamu düzeninin korunması amacıyla kişi hak ve özgürlüklerine sınırlamalar getirilmesidir. Genel yapı böyle olmakla beraber, gelişen olaylar nedeniyle, yeni güvenlik ihtiyaçları ortaya çıkmıştır. Bu ihtiyaçların idare tarafından karşılanması önemli harcamaları gerektirdiği için başka çözümler aranmıştır. Çünkü kamu düzenini dolaylı olarak ilgilendiren, ama ülkenin ekoNomisini, turizmini vs. etkileyen sorunlar çoğalmıştır (Yayla, 2009, s.45-46). Ayrıca, özellikle ünlü kişilerin ve özel kuruluşların güvenliğini koruma ihtiyacı da ortaya çıkmıştır. Hatta bazı kamu kurum ve kuruluşlarının korunması da genel idârî kolluğun yetişebileceği düzeyi aşmıştır.
İşte bu ihtiyaçlar karşısında, kamu güvenliğini korumak açısından yardımcı ve tamamlayıcı nitelikte özel güvenlik hizmetlerinin (özelleştirilmiş kolluk faaliyetlerinin) yerine getirilmesi kanunla öngörülmüştür. Bu konuda son çıkarılan ve yürürlükte olan kanun, 5188 sayılı Kanundur.
5188 Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’a göre kamu güvenliğini tamamlayıcı mahiyetteki özel güvenlik hizmetleri; İçişleri Bakanlığından izin almış özel güvenlik şirketleri tarafından sağlanabilmektedir. Çünkü idare hukuku öğretisinde, özel hukuk kişilerinin, genel idârî kolluk alanında faaliyette bulunmasının imkânsızlığına karşılık, bazı özel kolluk alanlarında faaliyette bulunabilecekleri kabul edilmektedir (Gözübüyük-Tan, 1998, s.485). Ancak bu özel hukuk kişileri üzerinde organik idârenin, kolluk denetimini aşan ve adeta içsel bir denetime dönüşen bir denetleme yapacağı da kabul edilmektedir. Nitekim anılan Kanuna göre, bu tür faaliyetlerde bulunacak özel hukuk kişileri, İçişleri Bakanlığı tarafından denetlenecektir.
İdârî Kolluk: Bir idârî makama tanınmış, kamu düzeninin sağlanması amacıyla icrai kararlar alma ve bunların uygulanması için gerekli maddi işlemleri yapma ayrıcalığı olarak tanımlanmaktadır.
KAYNAK: www.puuny.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder