2 Aralık 2015 Çarşamba

Yetki

Yetki
Idâreye sağlanan hukuksal güce, yetki denmektedir (Gözübüyük-Tan, 1999, s.414-415; Strauss, 1993, s.38). Idâreye bu güç yasalarla verilir. “Idârenin kanuniliği ilkesi” gereğince, idâreye tanınmayan bir yetki kullanılamayacağı gibi, idâreye tanınan yetki de mutlaka kullanılmalıdır. Eğer idâreye yasalarla tanınan yetkinin dışına çıkılmışsa veya bu yetki hiç kullanılmamışsa, yapılan idârî işlem yetki yönünden hukuka aykırı olur.
İdârî işlemler kamu gücü kullanılarak yapılmaktadırlar. idârî işlem yapma yetkisinin geçerli ve hukuka uygun olabilmesi için, iki koşulun bir arada bulunması gerekir: Bunlardan birincisi; ilgili makamda bulunan ve idâre adına irâde açıklayan gerçek kişinin (kamu görevlisinin) fiil ehliyetine sahip olmasıdır. İkincisi de o kişinin bu yetkiyi kullanabilmesi için kamu gücüyle donatılmış olmasıdır.
Yetki, kamu görevlisinin temsil ettiği makama veya kadroya verilir. Böyle olunca, yetki bir hak değil, yükümlülük olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bir idârî işlem yapılırken yetki kuralları, o işlem geri alınırken veya kaldırılırken de uygulanacaktır. Buna “yetkide paralellik ilkesi” denmektedir. Ancak yazılı hukuk kuralları, bunun aksini de hüküm altına alabilirler.
Bir idârî işlemin yapılmasında hangi idârî makam veya organın yetkili olduğu, bir sorun olarak karşımıza çıktığında, yetki kavRamının kişi, konu, yer ve zaman açısından ayrı ayrı incelememiz gerekmektedir.

 

KAYNAK: www.puuny.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder