13 Şubat 2014 Perşembe

Adli Tıp'tan yine tartışmalı karar

Adli Tıp'tan yine tartışmalı karar
 
 

16.01.2009
 Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığı'nın aynı  olayla ilgili birer yıl arayla birbirine zıt iki rapor verdiği ortaya  çıktı.
 

14 yaşındaki kız çocuğuna cinsel taciz iddiasıyla yargılanan yazar  Hüseyin Üzmez ve Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınan eski Özel Harekatçı  İbrahim Şahin'le ilgili verilen raporların ardından Adli Tıp Kurumu yine  tartışmalı bir karara imza attı.
 

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Adli Tıp  Kurumu Ankara Adli Tıp Grup Başkanlığı'nda görevli Trafik İhtisas Dairesi  Başkanı Nedim Yüzgüllü, Uzman Prof. Dr. Halit Karabulut ve diğer Uzman Doç. Dr.  Muharrem Özen'den oluşan heyetin aynı trafik kazasıyla ilgili birer yıl arayla  verdikleri raporda birbirinden farklı karara imza attıkları ortaya  çıktı.
 

Kurum, 2005 yılında meydana gelen ölümlü trafik kazasına ilişkin  Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya ilişkin ilk olarak 11 Temmuz  2006 yılında bir rapor düzenledi. Bu rapora göre, kazada hayatını kaybeden O.G.  8/8 kusurlu bulunurken, kazadan yara almadan kurtulan A.K ise "kusursuz"  bulundu. Bu rapora itiraz eden O.G'nin ailesi konuya ilişkin hukuk mücadelesini  sürdürürken, yine aynı isimlerin görev yaptığı Ankara Adli Tıp Grup Başkanlığı  heyeti bu kez 4 Ekim 2007 tarihinde aynı kazaya ilişkin bir rapor daha  düzenledi.
 

Ankara 22. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin talebi doğrultusunda  düzenlenen raporda ise bir yıl önce düzenlenen raporun tam tersi bilgilere yer  verildi. Ankara Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığı Trafik İhtisas  Dairesi'nin "B031ATK4060600-2007/10030-3255 sayılı raporunda bu kez kazada  hayatını kaybeden O.G "kusursuz" bulundu. Oysaki aynı kazaya ilişkin düzenlenen  bir yıl önceki raporda O.G. 8/8 kusurlu bulunmuştu.
 

Raporda kazanın diğer  mağduru A.K kusursuz bulunurken, kazaya üçüncü kişinin karıştığı tespit edildi.  Raporda, "Plakası tespit edilemeyen ve sürücü O.'nın otomobiline arkadan çarpan  kimliği belirsiz sürücünün olayda yüzde 100 oranında etkili olduğu kanaatini  bildirir müşterek rapordur" denildi.
 

Aynı olayla ilgili yaklaşık bir yıl  arayla verilen raporların birbiriyle çelişir şekilde olması ise Adli Tıp  Kurumu'nun yapısını yeniden tartışmaya açtı. Bazı yetkililer, bu tür konulara  ilişkin çok sayıda benzer olay yaşandığına dikkat çekerken, Adli Tıp Kurumu'nun  özerklik ve şeffaflık konusunda yaşanan sorunlara dikkat çektiler. Kurum'un,  bağımsız olmadığından yakınan yetkililer, yapının bu şekilde korunması durumunda  davalara ilişkin tespitlerin sağlıklı olamayacağına vurgu yaptılar.  
 
 (ANKA)
       

 

KAYNAK: www.puuny.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder