13 Şubat 2014 Perşembe

Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş Ve Görevleri Nelerdir ?

TÜRKİYE FUTBOL FEDERASYONU KURULUŞ VE  GÖREVLERİ
 

HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA
 

DAİR  KANUN
 
 
 

Kanun No. 5719 Kabul Tarihi: 29/11/2007
 

MADDE 1 –  17/6/1992 tarihli ve 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri  Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.  
 

"Türkiye Futbol Federasyonu, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği  (FIFA) ve Avrupa Futbol Federasyonları Birliğinin (UEFA) üyesidir."
 

MADDE  2 – 3813 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bentler  eklenmiştir.
 

"d) Fair-Play kurallarına uygun olarak bağlılık, dürüstlük  ve sportmenlik prensiplerini gözetmek,
 

e) Uluslararası Futbol Birliği  Kurulu (IFAB) tarafından hazırlanan oyun kurallarına ve FIFA Yönetim Kurulu  tarafından hazırlanan futsal oyun kurallarına uymak,
 

f) FIFA ve UEFA’nın  statüleri, talimatları ve kararlarına riayet etmek,
 

g) FIFA ve UEFA  statülerinde belirtilen tahkim kurulları ile uluslararası Spor Tahkim  Mahkemesinin (CAS) yetkisini tanımak,
 

h) Kulüplerin, futbolcuların,  hakemlerin, yöneticilerin, teknik yönetici ve antrenörlerin, masörlerin,  futbolcu temsilcileri ve müsabaka organizatörleri ile diğer tüm ilgililerin  Federasyon tarafından konulan düzenleme ve talimatlara uymalarını  sağlamak,
 

ı) Irkçılık ve her türlü ayrımcılıkla mücadele etmek,
 

i)  Bünyesinde futbol branşı bulunan engelliler spor federasyonlarına her türlü aynî  ve nakdî yardımda bulunmak."
 

MADDE 3 – 3813 sayılı Kanunun 4 üncü  maddesinin birinci fıkrasına (f) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bentler  eklenmiş, mevcut (g) ve (h) bentleri (ı) ve (i) bentleri olarak teselsül  ettirilmiş ve fıkranın sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.
 

"g) Uyuşmazlık  Çözüm Kurulu,
 

h) Disiplin Kurulları,"
 

"(g), (h) ve (ı) bentlerinde  belirtilen kurulların çalışma usul ve esasları Yönetim Kurulunca çıkarılacak  talimatlarla belirlenir."
 

MADDE 4 – 3813 sayılı Kanunun 5 inci maddesi  aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
 

"MADDE 5- Kurul, çağrı  tarihinde, aşağıdaki üyelerden oluşur:
 

a) Türkiye profesyonel futbol en  üst ligindeki kulüplerin başkanları ile yönetim kurullarınca belirlenecek  altışar temsilci.
 

b) Türkiye Profesyonel Birinci Ligindeki kulüplerin  başkanları ile yönetim kurullarınca belirlenecek birer temsilci.
 

c)  Türkiye Profesyonel İkinci Ligindeki gruplarda yer alan kulüplerin  başkanları.
 

d) Türkiye Profesyonel Üçüncü Liginde her gruptan ilk beş  sırada olan kulüplerin başkanları.
 

e) Türkiye Futbol Federasyonu  Başkanlığını asaleten iki yıldan fazla yapmış olanlar.
 

f) Türkiye Millî  Olimpiyat Komitesi Başkanı ile Yönetim Kurulunca belirlenecek bir  temsilci.
 

g) FIFA ve UEFA’nın icra kurullarında fiilen en az beş yıl  görev yapmış ve yapmakta olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları.
 

h) (A)  Millî Takım teknik direktörlüğünü en az iki yıl yapmış olan Türkiye Cumhuriyeti  vatandaşları.
 

ı) En az yetmişbeş defa (A) Millî olmuş ve Kurul  tarihinden en az altı ay önce faal sporculuğu bırakmış olanlar.
 

i)  Profesyonel Futbolcular Derneği Başkanı.
 

j) Türkiye Amatör Spor Kulüpleri  Konfederasyonu Başkanı ile Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek dört  temsilci.
 

k) Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği Başkanı.
 

l)  Büyükler kategorisinde olimpiyat, dünya, kıta futbol federasyonları  şampiyonaları finalleri ile Avrupa şampiyonalarının en az yarı finallerinde maç  yönetmiş faal olmayan hakemler.
 

m) Türkiye profesyonel futbol en üst  liginde şampiyon olan kulüplerden her biri için ilave bir temsilci.
 

n)  Bünyesinde futbol dalı bulunan engelliler spor federasyonlarının  başkanları.
 

o) Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği   Başkanı.
 

Türkiye Profesyonel Üçüncü Ligindeki gruplarda yer alan  kulüplerin puan ve averajlarının eşitliği hâlinde; grup sırasının tespitinde,  UEFA kriterleri de dikkate alınarak, kulüpler, Kurul temsilcilerini  Federasyon gözetiminde ve kendi aralarında çekecekleri kur’a ile belirler.  Takımların maç sayılarında eşitsizlik bulunması hâlinde ise o gruptaki puan  sıralaması dikkate alınarak hangi kulübün Kurulda temsil edileceğini  belirlemeye Federasyon yetkilidir.
 

Türkiye liglerinde statü  değişiklikleri yapılması veya liglerdeki takım sayılarında azalma veya artış  olması nedeniyle yeniden oluşturulacak lige dâhil takımların temsilci sayısını,   Kurulda temsil edilen liglerin üye sayısının yüzde onunu geçmemek ve bir  defaya mahsus olmak üzere, artırmaya veya azaltmaya Federasyon  yetkilidir.
 

Kurul her yıl Haziran ayında, seçim Kurulu ise  dört yılda bir, futbol liglerinin tescili tarihinden itibaren en geç kırkbeş gün  içinde, Yönetim Kurulunun belirleyeceği tarihte olağan olarak toplanır.  Toplantının gündemi ve tarihi en az onbeş gün önceden günlük ulusal iki gazetede  ilan edilir ve Federasyonca, Kurul üyelerine yazılı olarak bildirilir.   Kurul gerektiğinde, toplam üye sayısının yüzde kırkının noter onaylı  yazılı müracaatı veya Federasyon Yönetim Kurulunun kararı üzerine en geç otuz  gün içinde olağanüstü toplanır. Kurulun olağanüstü toplantıya çağrılması  hâlinde, çağrıda bulunanlar gündeme esas olacak toplantı sebebini de bildirmek  zorundadır.
 

Olağan ve olağanüstü toplantının yapılabilmesi için üye tam  sayısının yarısından fazlasının katılımı gerekir. İlk toplantıda çoğunluk  sağlanamadığı takdirde, ikinci toplantı ertesi gün üye tam sayısının üçte biri  ile yapılır. İkinci toplantıda da çoğunluk sağlanamadığı takdirde, üçüncü  toplantı bir hafta sonra çoğunluk aranmaksızın yapılır. Kararlar toplantıda  hazır bulunan üyelerin yarısından fazlasının oyu ile alınır.
 

Kurul  toplantısı Federasyon Başkanının veya görevlendireceği Başkanvekili veya Yönetim  Kurulu üyesinin konuşmasıyla açılır. Daha sonra Kurul Divanı oluşturulur.   Kurul Divanı bir Başkan, bir Başkanvekili ile iki sekreterden oluşur. Tek  adayın bulunması hâlinde seçim açık oyla, birden fazla adayın bulunması hâlinde  ad okunmak suretiyle veya gizli oyla yapılır. Bu durumda oylamanın nasıl  yapılacağına Kurul karar verir.
 

Olağan veya olağanüstü  toplantılarda Federasyon Başkanı, Yönetim Kurulu ve diğer kurulların seçimi  yenilenebilir.
 

Olağanüstü toplantıda seçilen Federasyon Başkanı, Yönetim  Kurulu ve diğer kurullar seçimli olağan toplantı süresine kadar görev  yaparlar.
 

Kurulda birden fazla oy hakkı bulunan üyeler, ancak bir  oy kullanabilirler. Vekâleten oy kullanılamaz.
 

Federasyonda ücretli veya  sözleşmeli statüde görev yapanlar ile huzur hakkı alanlar, Kurul üyesi  olamazlar; bunların üyelik haklarını kullanabilmeleri için, yapılacak ilk olağan  veya olağanüstü toplantıdan en az bir yıl öncesinde görevlerinden ayrılmış  olmaları gerekir."
 

MADDE 5 – 3813 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin birinci  fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
 

"b) Başkanı,  Yönetim Kurulunun ondört üyesini ve Denetleme Kurulunu seçmek,"
 

MADDE 6 –  3813 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent  eklenmiştir.
 

"j) Tahkim Kurulu Başkan ve üyeleri ile Uyuşmazlık Çözüm  Kurulu Başkanını Yönetim Kuruluna teklif etmek."
 

MADDE 7 – 3813 sayılı  Kanunun 9 uncu maddesinin sonuna aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
 

"Yönetim  Kurulu üyeleri; üyelikleri süresince Denetleme Kurulu, Tahkim Kurulu, Uyuşmazlık  Çözüm Kurulu, Merkez Hakem Kurulu ve disiplin kurullarında görev  alamazlar."
 

MADDE 8 – 3813 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin birinci  fıkrasının (l) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve fıkraya aşağıdaki bent  eklenmiştir.
 

"l) Uyuşmazlık Çözüm Kurulu ve disiplin kurullarının görev  ve yetkileri dışında kalan hususlarda; kulüpler, futbolcular, teknik yönetici ve  öğreticiler, hakemler, müsabaka görevlileri ile futbol alanında görevli diğer  ilgililerin başvurularını karara bağlamak,"
 

"v) Başkan tarafından teklif  edilen Tahkim Kurulu Başkan ve üyeleri ile Uyuşmazlık Çözüm Kurulu Başkanını  atamak."
 

MADDE 9 – 3813 sayılı Kanuna 12 nci maddesinden sonra gelmek  üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
 

"Uyuşmazlık Çözüm Kurulu
 

MADDE  12/A- Uyuşmazlık Çözüm Kurulu; Federasyon Yönetim Kurulunun belirlediği Kurul  Başkanı ile Kulüpler Birliği Vakfının, Profesyonel Futbolcular Derneğinin ve  Türkiye Futbol Antrenörleri Derneğinin her birinin belirleyeceği beşer üye olmak  üzere onbeş üyeden oluşur. Kurulun Başkan ve üyelerinin en az beş yıllık meslekî  tecrübeye sahip hukukçu olması şarttır. Kurulun görev süresi, Federasyon  Başkanının görev süresi kadardır.
 

Kurul, beş kişilik heyetler hâlinde  çalışır, kararlar oy çokluğu ile alınır.
 

Heyetler, Kurulun Başkanı ile  Kulüpler Birliği Vakfını temsilen iki üye ve uyuşmazlığın konusuna göre  dernekleri temsilen iki üyeden oluşur.
 

Kurul, görevinde bağımsızdır.  Kurulun hiçbir üyesi Uyuşmazlık Çözüm Kurulu ve Tahkim Kurulu önünde herhangi  bir tarafın vekili sıfatıyla görev yapamaz. Üyeler istifa etmedikçe veya istifa  etmiş sayılmadıkça yerlerine yenisi atanamaz. İstifa eden veya istifa etmiş  sayılan üyenin yerine, birinci fıkrada belirtilen Vakıf veya derneklerce yeni  üye bildirilir.
 

Uyuşmazlık Çözüm Kurulu;
 

a) Kulüpler ile  kulüpler,
 

b) Kulüpler ile futbolcular, teknik direktörler, antrenörler,  oyuncu temsilcileri, masörler ve müsabaka organizatörleri,
 

c) Oyuncu  temsilcileri ile futbolcular, teknik direktörler, antrenörler,
 

arasında  her türlü sözleşmeden doğan veya futbolla ilgili olan uyuşmazlıkları,  taraflarının başvurusu üzerine münhasıran yetkili olarak inceler ve karara  bağlar."
 

MADDE 10 – 3813 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde  değiştirilmiştir.
 

"MADDE 13- Tahkim Kurulu; Federasyon Başkanının teklifi  ve Yönetim Kurulunun kararı ile en az beş yıllık meslekî tecrübeye sahip  hukukçular arasından bir Başkan, altı asıl ve altı yedek üyeden oluşturulur.  Üyelerin belirlenmesinde FIFA ve UEFA’nın kuralları esas alınır.
 

Tahkim  Kurulunun görev süresi, Federasyon Başkanının görev süresi kadardır. Üyeler  kendi aralarından bir Başkanvekili ve bir Raportör seçer.
 

Özerk  federasyonların veya spor kulüplerinin kurullarında görev alanlar ile ceza veya  disiplin kurullarınca altı aydan fazla ceza alanlar, Tahkim Kurulu üyeliği  yapamazlar.
 

Kurul, görevinde bağımsızdır. Üyeler istifa etmedikçe veya  istifa etmiş sayılmadıkça yerlerine yeni üye görevlendirilemez. Herhangi bir  nedenle boşalan asıl üyeliğe, yedek üyeler sırasıyla görevlendirilmiş sayılır.  Bu fıkra uyarınca seçilen yedek üyeler, kalan süre kadar görev yapar.  
 

Kurulun toplantı yeter sayısı beştir. Kararlar toplantıda hazır bulunan  üyelerin oy çokluğu ile alınır. Oyların eşitliği hâlinde Başkanın oyu  belirleyicidir."
 

MADDE 11 – 3813 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi aşağıdaki  şekilde değiştirilmiştir.
 

"MADDE 14- Tahkim Kurulu,
 

a) Federasyon  ile kulüpler, hakemler, futbolcular, teknik direktörler, antrenörler, oyuncu  temsilcileri ile diğer görevliler arasında çıkan ihtilaflar hakkında Yönetim  Kurulu tarafından verilecek kararları,
 

b) Amatör ve profesyonel disiplin  kurulları kararlarını,
 

c) Uyuşmazlık Çözüm Kurulu  kararlarını,
 

taraflarının itirazı üzerine inceleyerek kesin olarak karara  bağlar.
 

Sporcuların transfer, lisans ve sözleşmelerinden kaynaklanan  ihtilaflar ile teknik direktörler ve antrenörlerin sözleşmelerinden kaynaklanan  ihtilaflar hakkındaki Tahkim Kurulu kararlarına karşı, tarafların Spor Tahkim  Mahkemesine başvurma hakkı saklıdır.
 

Tahkim Kurulunun çalışma usul ve  esasları talimatla belirlenir."
 

MADDE 12 – 3813 sayılı Kanunun 15 inci  maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
 

"MADDE 15- Merkez Hakem  Kurulu, Başkanın teklifi ve yönetim kurulunun onayı ile faal hakemliğini  Kurul tarihinden bir yıl ve daha öncesinde bırakmış olanlar arasından, biri  başkan olmak üzere dokuz asil ve dokuz yedek üyeden oluşur.
 

Kurul  görevinde bağımsızdır. Üyeler istifa etmedikçe veya çekilmiş sayılmadıkça  yerlerine yenisi atanamaz."
 

MADDE 13 – 3813 sayılı Kanuna 16 ncı  maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
 

"Disiplin  kurulları
 

MADDE 16/A- Disiplin kurulları, il disiplin kurulları, Amatör  Futbol Disiplin Kurulu ve Profesyonel Futbol Disiplin Kurulundan  oluşur.
 

Amatör Futbol Disiplin Kurulu ile Profesyonel Futbol Disiplin  Kurulu; Federasyon Başkanının teklifi, Yönetim Kurulu kararı ile, il disiplin  kurulları ise Amatör İşler Kurulunun teklifi ve Federasyon Başkanının onayı ile  atanır. Amatör ve Profesyonel Disiplin Kurulu bir Başkan ve altışar üyeden, il  disiplin kurulu ise bir başkan ve illerin sportif faaliyetlerine göre en az iki,  en fazla dört üyeden oluşur. Kurullara asıl üye kadar yedek üye atanır. Disiplin  kurulları, Başkanın görevde kaldığı süre ile sınırlı olarak görev yaparlar.  
 

Atanacak asıl ve yedek üyelerin fakülte veya yüksek okul mezunu olmaları  gerekir. Başkan, başkanvekili ve raportör olarak görev yapacak olanların hukuk  fakültesi mezunu olması şarttır.
 

Disiplin kurullarının çalışma usul ve  esasları talimatla belirlenir."
 

MADDE 14 – 3813 sayılı Kanunun 17 nci  maddesinin ikinci fıkrasına (j) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (k) bendi  eklenmiş ve mevcut (k) bendi (l) bendi olarak teselsül ettirilmiştir.
 

"k)  Hakem, Gözlemci ve Temsilci Eğitim Kurulu"
 

MADDE 15 – 3813 sayılı Kanunun  31 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde  değiştirilmiştir.
 

"Denetim
 

MADDE 31- Federasyonun hesapları ve  malî durumu, uluslararası spor sektöründe denetim tecrübesi bulunan bağımsız  denetim kuruluşlarına denetletilir. Denetim raporları kamuoyuna duyurulur.  Rapor, Kurul tarihinden en az bir ay önce Kurul üyelerine gönderilir  ve ayrıca Kurula sunulur.
 

Aynı şirket aralıksız olarak beş yıldan  fazla denetim görevi yapamaz."
 

MADDE 16 – 3813 sayılı Kanunun 7 nci  maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi ile 17 nci maddesinin ikinci  fıkrasının (a) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
 

GEÇİCİ MADDE 1 – Bu  Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç otuz gün içinde 3813 sayılı  Kanunun bu Kanunla değiştirilen 5 inci maddesinde belirtilen üyelerin katılımı  ile Kurul toplantısı yapılır. Bu toplantıda:
 

a) Mevcut Ana Statü,  bu Kanunla getirilen düzenlemelere uyumlu hâle getirilir ve Kurulun  onayına sunulur.
 

b) Federasyon Başkanı, Yönetim Kurulu ve Denetleme  Kurulunun seçimlerinin yenilenip yenilenmeyeceği, ad okunmak suretiyle veya  gizli oylama ile yapılır. Oylamanın nasıl yapılacağına Kurul karar  verir.
 

Kurulca Federasyon Başkanı, Yönetim Kurulu ve Denetleme  Kurulunun seçimlerinin yapılmasına karar verilmesi hâlinde, bu karardan itibaren  en geç otuz gün içinde 3813 sayılı Kanunun bu Kanunla değiştirilen 5 inci  maddesi hükümlerine göre seçimler yapılır. Bu seçimler sonucunda seçilecek  Federasyon Başkanı, Yönetim Kurulu ile Denetleme Kurulunun görev süresi,  olağanüstü toplantılarda seçim yapılması hâli hariç olmak üzere, 3813 sayılı  Kanunun bu Kanunla değişik 5 inci maddesinin dördüncü fıkrasına göre 2011  yılında futbol liglerinin tescil tarihinden itibaren en geç kırkbeş gün içinde  yapılacak seçimli Kurul toplantısına kadar devam eder.
 

Bu maddeye  göre yapılacak Kurul veya kurullarda oy kullanacak delegelerin  belirlenmesi, yapılacak itirazlar, itirazların karara bağlanması, Kurul  ilanı ve çağrı gibi hazırlıklarla ilgili süreler bu maddede belirtilen otuz  günlük süreyi aşmamak kaydıyla yönetim kurullarınca  kısaltılabilir.
 

GEÇİCİ MADDE 2 – Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte  görevde bulunan Tahkim Kurulu ile disiplin kurulları geçici 1 inci maddesi  gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi hâlinde, yeni seçilecek  Federasyon Başkanı ile Yönetim Kurulu tarafından, seçimlerin yenilenmesinin  reddedilmesi hâlinde ise ret kararından itibaren otuz gün içinde Federasyon  Başkanının teklifi ve Yönetim Kurulu kararı ile kurullar oluşturulur. Bu  kurullar oluşturulana kadar mevcut kurullar görevine devam  eder.
 

Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, geçici 1 inci madde hükmüne göre  seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi hâlinde bu seçimlerden itibaren,  seçimlerin yenilenmesinin reddedilmesi hâlinde ise ret kararından itibaren en  geç otuz gün içinde oluşturulur.
 

Merkez Hakem Kurulu atanıncaya kadar  mevcut Kurul görevlerini yapmaya devam eder.
 

MADDE 17 – Bu Kanun yayımı  tarihinde yürürlüğe girer.
 

MADDE 18 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar  Kurulu yürütür.
 

4/12/2007      

 

KAYNAK: www.puuny.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder