27 Ağustos 2015 Perşembe

Tüzük

Tüzük
Anayasa tarafından Bakanlar Kuruluna tanınmış hukuk kuralı yaratma yetkilerinden birisi de tüzük yapma yetkisidir. Anayasa tüzüğün, bir kanunun uygulanmasını göstermek veya emrettiği işleri belirtmek üzere çıkarılabileceğini söyler. Tüzükler ge-

Tüzük kanunların uygulanmasını göstermek veya emrettiği işleri belirtmek üzere çıkarılır.
nellikle, kanunda yer alan tüzük çıkarılacağına dair hükme dayanılarak yapılır. Ancak bir tüzük çıkartmak için böyle bir hükmün bulunması zorunlu koşul değildir. Bakanlar Kurulu herhangi bir kanunun uygulanmasını göstermek veya emrettiği işleri belirtmek üzere tüzük çıkartabilir. Bununla birlikte hiçbir kanuna dayanmadan ve herhangi bir kanunla düzenlenmemiş bir alana dair tüzük çıkartılamaz.
Tüzükler Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanarak yapılır, ancak tüzük taslağının Danıştay incelemesinden geçirilmesi zorunludur. Danıştay Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanan tüzük taslağını inceler, hukukî değerlendirmesi sonucunda ya taslakta herhangi bir değişiklik yapmaz, yahut da değişiklikler içeren yeni bir taslak hazırlar. Bakanlar Kurulu Danıştaym değişikliklerle hazırladığı taslağı kabul etmek zorunda değildir. İstediği takdirde Danıştaya incelenmek üzere gönderdiği taslağı aynen kabul ederek tüzük olarak çıkartabilir. Ancak kendi taslağından ve Danıştaym taslağından farklı bir metni tüzük olarak çıkartamaz. Zira bu yeni taslak Danıştay incelemesinden geçmemiştir.
Tüzükler kanunlar gibi Cumhurbaşkanı tarafından imzalanarak Resmi Gaze-te’de yayımlanmak suretiyle yürürlüğe girer. Tüzükler, Anayasa’daki ifadeyle kanunlara aykırı olmamalıdırlar. Böyle bir aykırılığın denetimi, Danıştay tarafından yapılır.
Yönetmelikler; Başbakanlık, bakanlıklar veya kamu tüzel kişilerince çıkarılabilir.

 

KAYNAK: www.puuny.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder