27 Ağustos 2015 Perşembe

Yönetmelik

Yönetmelik
Devlet devasa bir örgüttür ve bu örgüt kendi içinde pek çok organ, kurum ve kuruluşu barındırır. Bu organ, kurum ve kuruluşlar yürüttükleri faaliyetler çerçevesinde, kanunların ve tüzüklerin uygulanabilmesi için kanunlarda açıkça yer almayan hususlarda pek çok düzenlemenin yapılmasına ihtiyaç duyar. İhtiyaç duyulan bu daha ayrıntılı ve teknik düzenlemeler, Anayasa’nm verdiği yetkiyle Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilikleri tarafından yönetmelik adı verilen metinlerle gerçekleştirilir.
Yönetmelikler kanun ve tüzüklere, dolayısıyla da her halükârda kanunlara dayanır. Aynı zamanda çıkarılan yönetmelik, yönetmeliği çıkaran kamu tüzel kişisinin görev alanıyla ilgili olmalıdır. Dolayısıyla kamu kurum ve kuruluşları yönetmelik çıkarırken bir kanuna dayanmalı ve çıkarılan yönetmelik de bu kurum veya kuruluşun görev alanını düzenlemek üzere çıkarılmış olmalıdır.
Yönetmeliklerin hepsi Resmi Gazete’de yayımlanmak zorunda değildir. İlgili mevzuatta belirtilen türdeki yönetmelikler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girerken böyle bir koşulun bulunmadığı yönetmelikler usulüne uygun şekilde ilan edilmekle yürürlüğe girerler.
Yönetmeliklerin yargısal denetimi idari yargı tarafından gerçekleştirilir. Bakanlıkların yönetmelikleri ile kamu tüzel kişiliklerinin ülke çapında uygulanan yönetmelikleri, Danıştay tarafından denetlenir. Kamu kurumu ile kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşlarının belli bir yörede uygulanan yönetmelikleri ise o yörede yetkili olan idari mahkemeler tarafından denetlenir.

 

KAYNAK: www.puuny.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder